Bàner
Cuinant la Pastoral PDF Imprimeix Correu electrònic
Escrit per Marc Vilarassau   
dijous, 9 de febrer de 2012 11:10
Share

COPA AMPLIADA a Bellvitge

Dissabte 4 febrer 2012

 

Fa temps que laics i jesuïtes treballem colze a colze en la missió. El fet és que se'n parla molt d'aquesta "col•laboració", la fem sortir en quasi tots els postulats, potser perquè per a molts és encara quelcom nou, que cal promoure i defensar. Què voleu que us digui? Jo he crescut dins la Companyia respirant aquesta col•laboració en tots aquells camps apostòlics on he tingut la fortuna de col•laborar. És per això que els postulats em sonen cada cop més com la cançó de l'enfadós, que sembla que s'acaba, però torna a començar. Quelcom nou, per l'amor de Déu!

 

 

No serà perquè no hi ha camí a recòrrer per fer més intensa i més fecunda aquesta col•laboració. Em serveixo d'una imatge per explicar el que vull dir: fins ara, jesuïtes i laics quedem sovint per a menjar junts. Normalment dinem junts a la feina i, de tant en tant, anem convidats els uns a casa dels altres o els altres a casa dels uns. La proposta de la COPA (COmissió PAstoral juvenil) ampliada és que quedem, no només per menjar, sinó també per cuinar plegats; que no ens trobem a taula parada, sinó que ens trobem també a la cuina, pensant junts els menús, tallant pastanagues, remenant fogons i bullint els cigrons.

 

Disposem d'exemples recents que demostren com ens agrada cuinar plegats i com ens arriba a sortir de bo el menjar. MAGIS potser és el paradigma, però també la Pasqua de Raimat i altres activitats de gruix que fem plegats en el dia a dia de les nostres pastorals locals. Ara hauríem de començar a cuinar junts no només les activitats puntuals, sinó també les planificacions apostòliques de les plataformes, les estratègies pastorals, la promoció de la cultura vocacional i dels Exercicis Espirituals, la selecció de ministeris, la manera de fer present la missió de la Companyia catalana en els mitjans i moltes altres coses que surgeixen quan comparteixes la cuina de forma habitual.

 

Prou de la cançó de l'enfadós, si us plau, prou de «ara fem equips amb laics perquè cada cop hi ha menys jesuïtes», prou, per caritat! Hi ha menys jesuïtes, sí, però també hi ha menys laics, no us adoneu que el que hi ha és menys vitalitat apostòlica per part de tots plegats. I un discurs encara massa ranci, massa poc entusiasmant, que parla de l'evangeli demanant perdó en comptes d'engrescar. Laics i jesuïtes ens ho podem passar bé plegats, però pot no servir de res, si no respirem a ple pulmó la nostra fe i no som els primers a gaudir de les celebracions, de la formació, de la pregària personal, de la vocació, de la comunicació, de l'acompanyament i del servei, per parlar de les set dimensions que hem volgut destacar.

 

Sabeu quin és el secret de la bona cuina? Si hem de creure el que diu en Ferran Adrià: «cal treballar molt i passar-s'ho millor encara.» Au va, doncs, esmolem els ganivets, netegem l'escarola, pelem les patates, dessalem el bacallà i batem les clares a punt de neu, que el banquet aquest cop ha de ser sonat.

 

Marc Vilarassau sj

 

 
 

Cercar

Bàner

TSKV.cat

Amics de TSKV

L'Homilia del Marc,
Marc Vilarassau


Amidaments (estimatius),
Eloi Aran


De solanes i obagues,
Santi Torres


Passejant per les meves entranyes...,
Cristina Ruano


Siguiendo flechas,
Dani Villanueva


Mayo todo el año,
Ismael Bárcenas


Etiqueta,
Daniel Mercado


Cantando nuestra esperanza,
Cistobal Fones


Bàner
Bàner
Bàner
Bàner
Bàner